Nicotinsyre og derivater

C10AD

Revideret: 28.02.2020

Nicotinsyre kan i store doser hæmme fedtvævets afgivelse af frie fedtsyrer til blodet og dermed deres optagelse i leveren. Herved nedsættes leverens triglyceriddannelse. Sekundært falder koncentrationen af plasma-VLDL og deres nedbrydningsprodukt LDL. HDL stiger. Endvidere øges kolesteroludskillelsen i galden, men forbindelsen til de førstnævnte forandringer er uklar. 

Anvendelsesområder

Nicotinsyre anvendes til hyperkolesterolæmi og til hyperlipidæmier, hvori forhøjet VLDL indgår, fx familiær kombineret hyperlipidæmi og dysbetalipoproteinæmi, idet nicotinsyre hæmmer hepatisk VLDL-dannelse. Desuden opnås en markant øgning af HDL-kolesterol og sænkning af det aterogene lipoprotein(a). Nicotinsyre kan fremstilles af et apotek efter magistrel ordination. Et derivat af nicotinsyre, acipimox, er markedsført i Danmark. Acipimox påvirker ikke glucoseintolerans og plasma-urat og bør derfor foretrækkes frem for nicotinsyre ved diabetes mellitus og arthritis urica. 

Bivirkninger

Forbigående rødme og varmefølelse i ansigtet (flushing), hovedpine og kløe forårsaget af perifer vasodilatation. Halsbrand, abdominalsmerter samt asteni er rapporteret. Den perifere vasodilatation, der forårsages af nicotinsyre, kan ofte forebygges ved at starte behandlingen med små doser og ved at indtage 100-500 mg acetylsalicylsyre ca. 0,5 time før nicotinsyre i de første 2 behandlingsuger (evt. længere). Varme drikke samt alkohol bør undgås i tilslutning til tabletindtagelsen. Nicotinsyre kan øge glucoseintolerans og plasma-urinsyre, og behandlingen kan udløse arthritis urica. Allopurinolbehandling kan derfor være nødvendig og det er vigtigt at sikre optimal diabetesregulering inden opstart af nicotinsyre. Reversibel leverpåvirkning ses. Acanthosis nigricans er en sjælden og reversibel bivirkning. Hos patienter med IHS er set et øget antal arytmier, især atrieflimren. 

Præparater

Indholdsstof Navn og firma Dispform og styrke Pakning Pris DDD
Acipimox Olbetam®
Pfizer
hårde kapsler  250 mg 90 stk.   5,84
Acipimox Olbetam®
Pfizer
hårde kapsler  250 mg 90 stk. (blister)   5,84
Acipimox Olbetam®
Pfizer
hårde kapsler  250 mg 90 stk. (blister)   5,84
 
 
Gå til toppen af siden...