Hestekastanjefrø

Revideret: 02.07.2019

Indledning 

Består af ekstrakt af de modne, tørrede frø af Aesculus hippocastanum. Den aktive komponent menes at være aescin, som er et triterpensaponin, der i in vitro-undersøgelser kan nedsætte aktiviteten af enzymerne elastase og hyaluronidase. Begge enzymer medvirker til at nedbryde proteoglykaner i kapillærendotelet og i ekstravaskulær matrix med øget væskeudsivning og væskeophobning til følge. 

 

Anvendelse 

Naturlægemiddel til lindring af hævelser, tyngdefølelse, kløe, nattekramper og uro i benene. 

 

Evidens for virkning 

Der er god evidens for effekt på den godkendte anvendelse. 

 

Hestekastanjefrø er afprøvet i en række randomiserede undersøgelser over for placebo og anden aktiv behandling (hydroxyethylrutosider) ved kronisk venøs insufficiens (2126). I disse undersøgelser reducerede hestekastanjefrø læg- og ankelomkreds samt de subjektive symptomer (smerter, kløe, træthedsfølelse og spænding) signifikant bedre end placebo og af samme størrelsesorden som anden aktiv behandling, fx støttestrømpe.

Effektiv oral dosis er 600-900 mg standardiseret ekstrakt svarende til 100-150 mg aescin dgl. fordelt på 2 doser. 

 

Bivirkninger 

Bivirkninger omfatter mave-tarmgener, svimmelhed, hovedpine og kløe. Hyppigheden af disse kan ikke oplyses, da der ikke foreligger systematisk undersøgelse heraf. 

 

Bloddonor 

Donor må gerne donere blod, hvis han/hun tager hestekastanjefrø i den mængde (eller mindre), som anbefales på pakningen.  

 

Yderligere information 

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside er der adgang til en database, der indeholder produktresumeer for alle registrerede naturlægemidler, se Produktresumé - naturlægemidler

Referencer

2126. Pittler MH, Ernst E. Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2012; 11, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152216 (Lokaliseret 3. juni 2016)

 
Gå til toppen af siden...