Øjenbetændelse hos børn i daginstitutioner

Revideret: 05.05.2020

Sundhedsstyrelsen skelner mellem milde og svære øjenbetændelser. 

 

Milde: 

Ved almindelig forkølelse kan der ses sekret i øjnene. Sekretet fjernes med en fugtig, ren klud-. Denne tilstand betegnes som mild og skal ikke behandles med antibiotika. Børn med milde øjenbetændelser kan modtages i institution eller skole. 

 

Børn med medfødte snævre tårekanaler kan have næsten konstant sekret i øjnene. Tilstanden kan ligne bakteriel conjunctivitis, men øjnene er ikke røde, og sekretet er hvidt eller vandigt. Tilstanden skal ikke behandles med antibiotika, og barnet må gerne komme i institution eller skole. 

 

Svære: 

Sundhedsstyrelsens vejledning for daginstitutioner, skoler og forældre anbefaler, at børn med øjenbetændelse ikke må komme i institutionen: 

  • hvis der er øjenbetændelse med stærkt pusflåd
  • hvis der er øjenbetændelse og tydelig lysskyhed
  • hvis der er øjenbetændelse og påvirket almentilstand.

 

Når barnet har været i behandling med antibiotika mindst 2 døgn, og der ikke længere er noget af ovenstående, må barnet komme i institution, selvom behandlingen skal fortsætte i længere tid. 

Behandlingsvejledning

Ved egentlig øjenbetændelse startes behandling med chloramphenicol, og den behandlende læge tager stilling til, hvornår barnet må modtages i institution. 

Yderligere information, se side 64 i Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler mv., Sundhedsstyrelsen, 2013.